Creatine

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat creatine de sportprestaties verbeterd. Deze onderzoeken zijn gedaan bij veel verschillende soorten van sport. De effecten van het gebruik van creatine waren vooral erg positief bij sporten waarbij een korte en intensieve inspanning wordt verricht. Toch hebben ook duursporten, zoals hardlopen, baat bij het gebruik ervan, omdat het zorgt ervoor dat je spieren sneller kunnen herstellen tijdens het sporten.

Ook zorgt het ervoor dat je binnen enkele weken de spiermassa vergroot. Dit komt, omdat je ten eerst langer en intensiever kan trainen, want je prestatieniveau verhoogt en herstel verbetert. Ten tweede nemen de spieren extra water op, omdat creatine heeft de eigenschap dat het water aantrekt. Door het aantrekken van water zwellen de spieren op. Het extra water in de spieren, waardoor een opzwelling ontstaat, ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook een positief effect op de kracht en spieropbouw. De spierenkapsel staan namelijk voortdurend onder druk door het extra water in de spieren. Hierdoor zullen deze langzaam oprekken en daardoor zullen de spiervezels sneller groeien.

Als er een krachtige, intensieve beweging wordt gemaakt dan wordt de energie die daar voor nodig is voornamelijk uit creatine gehaald. Het is daarom één van de belangrijkste energie bronnen van ons lichaam om snel energie te leveren.

Creatine zit ook in onze voeding, voornamelijk in vlees. Je moet echter vele kilo’s vlees per dag eten om er genoeg van binnen te krijgen, zodat je spieren optimaal kunnen groeien. Dat is bijna niet te doen en daarom is er creatine in de vorm van een voedingssupplement.

Klik hier om vanaf de creatine pagina naar terug te keren naar de home pagina